تجربه رهبری طراحی تعاملی پل مک کنل با همراهی مایک کلیر اخیرا منجر به تالیف کتاب «طراحی برای شهرها» شده است ( Designing for Cities). طبق گزارش انتشارات O’Reilly این کتاب بر روی طراحی برای حل چالش های شهری در مرحله شناخت، کشف کردن، ایده پردازی، امتحان کردن و توسعه دادن راه حل ها تمرکز دارد. این مقاله که گزیده ای از این کتاب است به نقش تجربه کاربری در تاثیرگذاری و کارآمدی در ابعاد شهر می پردازد و معتقد است که نتیجه آن تجربه عالی از زندگی شهری برای شهروندان خواهد بود.

راه ها و روش هایی با هسته اصلی خلاقیت _کار ذاتی که طراحان تجربه کاربری انجام می دهند _ برای پاسخگویی به چالش های موجود در شهرها وجود دارند که فرصتی منحصر بفرد است برای کسانی که می خواهند سوالات درست بپرسند، با مردم همدردی کنند، بحث ها را تسهیل ببخشند و ایده هایی را به دست آورند.

مثل یک طراح فکر کردن، محدود به کسانی که طراحی را به صورت حرفه ای دنبال می کنند و خود را طراح می دانند نیست، بلکه این توانایی می تواند در میان برنامه ریزان شهری، کارکنان دولت،کارآفرینان، تکنسین ها و اعضای فعال جامعه نیز گسترش پیدا کند. تجربه ثابت کرده که وقتی از کسی با این دیدگاه در مقیاس بزرگی مثل شهرها استفاده می شود ارزش های جدید زیادی خلق می شود.

درک کردن مردم

ارزش جایگاه طراحان تجربه کاربری، به دلیل داشتن درک درستی است که از مردم دارند و با استفاده از این درک می توانند راه حل های موثر و کارامدی برای چالش های متفاوت ارائه دهند. جامعه طراحان به این گرایش، طراحی انسان محور می گوید. از این دیدگاه در گذشته نیز به طور سنتی در نقش های قوم نگاری، طراحی  ابزارها و …  استفاده می شده و همچنان نیز در توسعه ایده، محصولات و خدمات از آن استفاده می شود.

طراحی انسان محور همانطور که از نامش پیداست، مردم را مخاطب اصلی طرح و ایده ها می داند و طراحان نیز در تلاشند که در جهت بهبود اوضاع و رضایت مندی آنان کار کنند و  کاربران را در مرکز اصلی فرآیند خود قرار دهند. طراحان تجربه کاربری با درک نیازها، رفتارها و انگیزه های افراد، روش ها و راه حل های مناسبی برای چالش های هر روزه آنها پیدا و عرضه می کنند.

چشم اندازهای جدید

ممکن است تعجب کنید که چرا طراحان تجربه کاربری باید در شهرها هم ورود پیدا کنند در صورتی که این قلمرو مختص دولتمردان و دانشگاهیان است ولی واقعیت اینجاست که با ورود آنها به شهرها، دیدگاه های متفاوت تری نیز مطرح می‌شود، که این دید متفاوت اغلب مواقع منجر به پیشرفت هایی چشمگیر خواهد شد. آنها با توجه به نوع کار خود می توانند در زمان کمتری نسبت به سایرین، به تیم اضافه شوند و دیدگاه های تازه ای را در مورد مسائلی که دیگران سال هاست در تلاش برای حل آن هستند وارد کنند و با چالش های جدید روبرو شوند. تجربه های این چنینی به طراحان تجربه کاربری آموخته است که با انجام روندی مشابه درمواجه با مسائل مختلف به حل سریع تر مشکلات بپردازند.

تبدیل پیچیدگی به سادگی

طراحان تجربه کاربری اغلب زمانی که تیم در مسائل پیچیده و مختلف درمانده و گیج شده است وارد می شوند. کار طراح که الهام گرفتن از تجربه هاست که اگر منجربه ارتباط تکنولوژی و طراحی شود نتیجه قابل توجهی را در پی خواهد داشت. برای مثال علت موفقیت دیتر رمس طراح موفق برند براون تمایل او برای ایجاد یک ارتباط ساده و آسان بین فناوری های پیچیده و ناآشنای جدید برای افرادی که با آن آشنا نیستند است.

در تبدیل پیچیدگی ها به مدل های ساده چه نمونه ای بهتر از گوگل، که کار پیچیده تحقیق و جمع آوری اطلاعات را در یک جعبه ساده و یک دکمه جستجو خلاصه کرده است اما با همین کار قابلیت استفاده و فهم چگونگی کارکرد آن بسیار بالا رفته است.

وقتی که طراحان تجربه کاربری در ابعاد یک شهر کار می کنند، همه انتظار چالش های پیچیده و مختلف را دارند و در راستای حل این چالش ها قدم بر می‌دارند. طراحان تجربه کاربری در تلاشند که برای این چالش های پیچیده، محصولات و خدمات را برای عموم، ساده، قابل فهم، کارآمدتر و قابل دسترس تر تعریف کنند.

رسیدن به تجربه های عالی

برندها در تلاشی پیوسته خواستار بهبود تجارت، نشان دادن شفافیت و ثبات در ارزش هایشان هستند تا با انتظارات مصرف کنندگان از یک طراحی خوب، کاربرپسند، با کیفیت بالای محصول و خدمات منطبق باشد چون در غیر این صورت، مخاطبان می توانند انتخاب های دیگری داشته باشند.

اما این نکته حائز اهمیت است که مردم یک شهر صرفا استفاده کنندگان یک محصول نیستند بلکه شهرواندانی هستند که دولت ها موظند به آنها خدمات ارائه بدهند. آقای بن ترت از سرویس دیجیتال دولتی انگلستان گفته است که «درگذشته اعتقادی وجود داشت که اگر چیزی در بخش دولتی است نیازی نیست به خوبی بخش خصوصی باشد اما امروزه این بیشتر شبیه یک جک است! »

طراحان آشنا با کار در این فضا می‌توانند رویکردهای یکسان، ابزارها و انتظارات کیفی که در بخش خصوصی ارائه می‌دهند را در چالش‌های بخش دولتی اتخاذ کنند. این ویژگی منحصر به فرد در طراحان تجربه کاربری، آنها را کاندیدایی ایده آل برای پیوستن به تیم هایی که به دنبال نوآوری در داخل شهرها هستند، تبدیل کرده است. مهارت هایی این چنینی برای دستیابی به موفقیت در بخش عمومی که طیف وسیعی از نیازهای گوناگون در آن مطرح است بسیار پراهمیت خواهد بود.

 

منبع :

https://ixn.intersection.com/why-ux-designers-are-helping-shape-better-cities-fc215557bcda

 

طاهره بیگلر

نویسنده طاهره بیگلر

طراحی تجربه کاربری برای من، حلقه ارتباطی بین تحصیلاتم در معماری و طراحی شهری، و شغلم به عنوان توسعه دهنده ی کسب و کارهای نوپا و علاقه ام به علوم انسانی است.

نوشته های بیشتر از طاهره بیگلر

نظرتان را بگویید